Esmu veģetārietis
- Vēsturē, Pasaules radīšanas sakumā Vēdiskās civilizācijas pamata uzturs bija veģetārs: graudaugi, pākšaugi, dārzeņi, augļi, medus, dabīgais cukurs, rieksti un vēlāk piena produkti. Tiem nedaudziem, kuri piedzima ar vēlmi ēst gaļu, Vēdas atļāva 1x mēnesī nokaut kazu, piedāvāt to dievietei Durgai un tad ēst. Pašreiz Kali-jugā degradācijas laikā gaļēdaji ir pārsvars. Tomēr, ir arī stipra opozīcija – veģetārās biedrības, žurnāli, ēdnīcas, veikali.
- Anglijā ir miljoniem veģetāriešu. Latvijas dietologs A.Brēmanis grāmatā ”Sojas produkcija” ielicis tabulu, kurā parādīts, ka sojas produktos ir 2x vairāk olbaltumvielu, nekā gaļā, tajā ir arī neaizvietojamās aminoskābes, daudz vairāk minerālsāļu – fosfors, magnijs un citi. Soja mazina holesterīna līmeni, tā ir piemērota nieru slimniekiem, un der arī pret aterosklerozi un onkoloģiskām slimībām.
- Veģetārieši ir bijuši un ir slavenas personas, filozofi, rakstnieki. Latvijā cienījamā režisore Māra Ķimele, Bernards Šovs, Voltērs, Ruso, Platons un daudzi citi. Pašreiz Indijā vairums ir veģetārieši.
- Nevardarbības princips ir ne tikai attiecībā pret dzīvniekiem, bet arī pret pārējo dabu – kokiem, augiem, zāli, upēm, zemi.
- Statistikas dati: zemēs, kur daudz ēd gaļu, vairāk ir onkoloģiskās saslimšanas, ateroskleroze, kas ir pāragras mirstības cēloņi.
- Arī veģetārieši sportisti fiziski neatpaliek no citiem, bet bieži vien pat ir stiprāki.
- Jamunas dēvī veģetārās kulinārijas grāmata ir prēmēta kā labākā veģetārā kulinārijas grāmatas.
- Oficiālās mūsdienu medicīnas piekritēji apgalvo, ka veģetārs uzturs rada mazasinību, tūsku, neaizvietojamo aminoskābju B12 trūkumu, maz olbaltumvielu. Praksē tas nav apstiprināts.
- Gaļas uzturs ir vardarbīgs, izraisa cietsirdību un naidu, nav mīlestības. Vardarbība ir grēks, kas rada smagas sekas – karus, epidēmijas, vīrusu saslimšanas.
- Svētie raksti: Jaunajā Derībā viens no baušļiem ir – tev nebūs nokaut. Tomēr, aiz neziņas to attiecina tikai pret dzīvniekiem. Manu samhitā – cilvēces likumu grāmatā teikts, ka grēks ir ne tikai ēst gaļu, bet arī to pirkt, pārdot, gatavot u.t.t. Ja to dara – cilvēks nonāk uz elles planētām.
- Indiešu medicīna, hatha-joga un ājurvēda arī neatbalsta gaļas ēšanu, jo tā piesārņo asinis, tās veido skābu vidi, kas ir cēlonis audzējiem.
- Arī no ekonomikas viedokļa izdevīgāk ir audzēt graudaugus, nevis kaujamos lopus. Gaļa ir dārgāka, turklāt kaujamos dzīvnieku vai putnu gaļu jākonservē – to apkaisa ar nitrātiem, glabā ledusskapjos, dzīvniekiem pirms nāves dod augšanas hormonus un antibiotikas. Tie visi ir slimību cēlonis – veidojas toksīni.
- Rīgā, Kr. Barona ielā 56 ir veģetārā ēdnīca ”Rāma” ar plašu izvēli un gardumiem.
Lakšmīprija dēvī dāsī